Història IBADA


 
 

A mitjans dels anys 70 sorgí un grup de navarclins a l’entorn de la Parròquia de Sta Mª de Navarcles, sota la direcció de Mn. Jacint Medina i Fabregó que varen proposar construir una residència per a la gent gran de la població. Així, es va constituir l’Associació Amics dels Avis que va signar els seus estatuts el 14 de juny de 1974.

La residència es construí gràcies a la donació del terreny per part de la Sra. Enriqueta Pladellorens i als esforços de molts voluntaris, entitats i Administracions. Les obres s’iniciaren l’agost de 1975 i dos anys més tard el 23 d’Octubre de 1977 s’inaugurà la 1ª fase de la construcció donant acollida a 20 residents. Les filles de la Caritat de St.Vicenç de Paül acceptaren el compromís de fer-se càrrec voluntàriament de l’organització del centre. L’augment de sol·licituds feia urgents obres d’ampliació i l’Octubre de 1983 van finalitzar les obres de la 2ª fase amb capacitat per a 41 places.

El 17 de juny de 1984 tingué lloc una assemblea general de l’Associació Amics dels Avis, en la que es va decidir la constitució d’una fundació civil benèfica. El 20 de Març de 1985, es va aprovar la inscripció al Registre de Fundacions de la Generalitat de la Fundació Institució Benèfica Amics dels Avis, IBADA. A partir d’aquell moment IBADA es faria responsable de la gestió i direcció de la Residència Amics del Avis.

A mitjans dels anys 80, es donava alberg a unes 50 persones, entre residents i germanes Paüles. A part de les habitacions, l’edifici constava de menjador, cuina, lavabos, jardí, biblioteca, capella, tallers, ... En aquells anys es construïren escales d’emergència, un dipòsit d’aigua, col·locaren tendals, s’instal·là un grup electrògen,etc... tot sempre amb l’ajut de llegats, del poble, de subvencions i altres fons d’ingressos.

El Desembre de 1997 es va demanar la condició de Residència Assistida i un any més tard, les germanes Paüles van decidir deixar la institució desprès de dedicar 21 anys de la seva vida a vetllar per la salut i el benestar dels residents. Arribant el canvi de segle la residència ja disposava de 56 places, s’havien realitzat modificacions en el soterrani de la residència per aconseguir un espai polivalent, ampliació dels lavabos comuns, sala de fisioteràpia i un cosidor. El febrer de l’any 2000 es va disposar del permís de la Generalitat per posar en marxa el Centre de Dia.

En l’Assemblea del 2001 la junta exposà la presència cada vegada més considerable de residents amb deteriorament cognitiu. Fou l’any 2005 quan s’inaugurarà una ala amb capacitat per 24 places destinades exclusivament a persones amb aquest deteriorament i un any després es construí la segona planta amb 24 places per a persones assistides. En la actualitat la residència de Navarcles atén a 105 usuaris, disposa de 15 places de centre de dia i un Servei d’Atenció Domiciliària. Les actuacions del centre han intentat adaptar-se a les necessitats en funció de la demanda que al llarg dels anys ha anat augmentant i amb la voluntat d’obtenir qualitat en els serveis que es presten.

Durant el 2011, els treballadors del centre varen iniciar la formació per treballar les descontencions a la residència. Fou el novembre de 2013 quan la Fundació Cuidados Dignos acredità la residència Ibada com a Centre Lliure de Subjeccions. L’any 2012 va sorgir la possibilitat de gestionar el centre residencial de Castellgalí que més tard vam adquirir. Aquest és un centre pensat i equipat per atendre 94 residents amb diferents graus de dependència, que disposa també de 10 places de centre de dia.

L’any 2017, es va aprovar la fusió de la Fundació Escola Santa Maria i la Institució Benèfica Amics dels Avis. Aquesta última es va fer càrrec de les activitats que portava a terme Fesmana i les va incorporar a les seves finalitats estatuàries. L’any 2020, la Fundació va inaugurar una promoció de habitatges amb serveis, al carrer Creueta, 51-B de Navarcles, que consta de 21 habitatges adaptats i pensats per acollir persones de més de 65 anys no dependents.

Al juny de l’any 2021, el Patronat de Ibada, va aprovar la fusió per escissió de tots els serveis assistencials de l’entitat amb la Fundació Sant Andreu Salut, quedant-se Ibada amb les activitats de caire educatiu, social i cultural que ja estaven incorporades en els seus estatuts. A partir d’aquesta data el Patronat de Sant Andreu Salut va incorporar 4 membres escollits pel Patronat de Ibada. També la Comissió Executiva de Sant Andreu Salut, va incorporar 2 membres escollits d’entre les 4 persones incorporades al Patronat. A partir de l’any 2022, la Fundació passa a denominar-se “IBADA, Fundació Privada”, per acord del seu Patronat.